top of page

Welke instanties ondersteunen de behandeling in Vlaanderen?

 

Integrale Jeugdhulp van de Vlaamse Overheid organiseert een divers jeugdhulpaanbod in Vlaanderen. Hieronder een kort overzicht van de sectoren die ingeschakeld kunnen worden bij de ondersteuning en behandeling van Münchausen by Proxy. Het doorverwijzen van het gezin naar dergelijke instanties gebeurt door de arts. 

 

Agentschap Jongerenwelzijn

Agentschap Jongerenwelzijn is een sector voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Het staat in voor de organisatie Bijzondere Jeugdzorg, waaronder crisisjeugdhulp aan huis. Er is een centraal permanent crisismeldpunt waarmee professionelen steeds contact kunnen opnemen. Het Agentschap Jongerenwelzijn kan de aanmelder ondersteunen en advies geven. Indien nodig kan crisisinterventie, crisisbegeleiding en/of crisisopvang worden ingeschakeld. Crisisinterventie houdt in dat hulpverleners aan huis of in het ziekenhuis komen om de crisis in te schatten. Ze zorgen voor het instellen van de veiligheid en bieden korte en intensieve hulp van maximum drie dagen. Daarnaast organiseert het Agentschap Jongerenwelzijn ook crisisbegeleiding aan huis. Dit is een intensieve begeleiding aan huis gedurende maximum 28 dagen en dit drie tot vijf keer per week. En ten slotte zorgen ze voor crisisopvang gedurende maximum zeven dagen.

 

Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW)

Bij het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk kunnen volwassenen terecht voor advies, informatie en praktische hulp bij onder andere persoonlijke problemen, financiële problemen, problemen in het gezin, etc. Verdere begeleiding bij allerlei problemen kan zo nodig worden opgestart. Daarnaast bieden ze ook crisishulp voor volwassenen. Hierbij is zorgen voor de veiligheid prioritair. Het CAW kan zorgen voor begeleiding en opvang. Ook het Jongeren Advies Centrum (JAC) is een onderdeel van het CAW. Hier kunnen jongeren tussen 12 en 25 jaar terecht met al hun vragen.  

De voornaamste zaken waarvoor de dader met MBP en het gezin bij het CAW terecht kunnen, zijn crisishulp bij het risico op suïcide van de dader, begeleiding bij gezins- en relatieproblemen en begeleiding wat betreft de opvoeding.

 

Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)

Het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) begeleidt kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met ernstige psychische en/of psychiatrische problemen. Mensen kunnen er enkel terecht na doorverwijzing. Hulpverlening gebeurt via consultaties en begeleidingsmomenten door een team van psychologen, psychiaters en maatschappelijk werkers. Het CGG organiseert twee soorten hulpverlening. Als eerste biedt het CGG medisch-psychiatrisch hulp voor diagnostisering door een psychiater, en indien nodig schrijft deze tevens medicatie voor. En daarnaast is er psychotherapeutische hulp waarbij een psycholoog of andere hulpverlener een reeks gesprekken heeft met de cliënt. In geval van Münchausen by Proxy kan de dader bij het CGG terecht voor individuele psychotherapie. 

 

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG)

Bij het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG), erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin, kunnen gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar terecht voor hulp bij moeilijkheden bij de opvoeding. Bijvoorbeeld bij gedragsproblemen van het kind of psychische problemen van een ouder. Het CKG biedt verschillende vormen van hulpverlening. Een eerste vorm is mobiele begeleiding waarbij een begeleider aan huis komt en persoonlijk aangepaste hulp biedt aan het gezin. Het CKG organiseert ook ambulante pedagogische trainingen in groep, waarbij ouders samen met andere ouders trainingen kunnen volgen in ouderlijke vaardigheden. Ook is ambulante opvang gedurende korte tijd mogelijk. Hierbij verblijft een kind gedurende een deel van de dag of nacht in het centrum in huislijke sfeer, alleen of samen met een ouder. Hier kan er intensief gewerkt worden met het kind en de ouder. En ten slotte organiseert het CKG tijdelijk een residentiële opvang en begeleiding in een leefgroep.

 

Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK)

Hulpverleners kunnen bij het vertrouwenscentrum kindermishandeling, ook wel Kind in Nood genoemd, terecht voor advies, hulp, concrete bijstand of voor de coördinatie van de hulpverlening. Nadat er een melding binnenkomt, gaat het VK een inschatting maken van de situatie om zo een zicht te krijgen op de omvang en de ernst van het probleem. Het doel van het vertrouwenscentrum kindermishandeling is door hulpverlening de levensomstandigheden van het kind te verbeteren door het aanbieden van zowel een kind-, dader- als een gezinsgerichte behandeling. Het VK gaat in gesprek met alle betrokkenen en legt contact met alle professionele hulpverleners om zo de coördinatie van de zorg te organiseren. Het VK biedt een kortdurende begeleiding onder de vorm van verkennende en ondersteunende gesprekken. Indien nodig verwijst het VK door naar hulpverleners die langdurige therapie bieden. 

bottom of page