top of page

Re-integratie van kind naar het gewone leven

Hereniging gezin

Na een uithuisplaatsing kan er sprake zijn van een hereniging van het gezin. Hierbij moet wel de vraag gesteld worden of dit mogelijk is. 

Geweten is namelijk dat 20 tot 37 % van de geweldplegers hervalt na een hereniging van het gezin.

Dit kan je proberen te voorkomen door: 

blijvende multidisciplinaire opvolging 

multidisciplinair team moet overtuigd zijn dat kans op herval minimaal is bij hereniging 

therapie voor heel het gezin 

positieve steun van grootouders, andere familieleden ... 

extreme gevallen: pleegzorg/adoptie:

kan positief zijn voor toekomst gezin

kan nadelig zijn voor kind (vb. als straf ervaren) 

 

Onderzoeken naar hereniging na pleegzorg (kindermishandeling) zijn er nog niet veel gedaan. Wat wel onderzocht is, is dat men therapie moet geven aan de ouder om verdere mishandeling te voorkomen. Indien de ouder uit huis is geplaatst, dan moet hij/zij worden behandeld om verdere mishandeling te voorkomen.   

 

Belangrijk is om tevens te kijken naar de andere ouder (niet de geweldpleger) in het gezin. Hoe ervaart hij/zij deze situatie en kan het kind hem/haar vertrouwen? Belangrijk is om na te gaan of deze ouder een beschermde rol heeft voor het kind. Kijk ook na of deze persoon steun krijgt van zijn/haar omgeving. Dat is een grote meerwaarde voor deze ouder. Wel blijkt dat kinderen op volwassen leeftijd vaak weinig tot geen contact hebben met hun biologische ouders. Dat is te linken met de voorgeschiedenis van mishandeling. 

 

School & kinderopvang 

Ook na de diagnose van kindermishandeling is het belangrijk dat een kind naar school kan blijven gaan. Is het hiervoor nog te jong, laat het dan naar de kinderopvang gaan. Voor de diagnose van MBP hebben kinderen vaak schoolproblemen door onder andere schoolverzuim. Hier moeten leerkrachten rekening mee houden als het kind terug naar school gaat. Op lange termijn merken we dat deze kinderen later vaak een lager opleidingsniveau behalen in vergelijking met hun leeftijdsgenootjes. 

 

Welke problemen kunnen optreden na kindermishandeling? 

gedrags- en psychische problemen

angststoornissen 

concentratie- en leerproblemen 

sociale problemen (vb. vriendjes maken in de klas) ...

 

Indien haalbaar voor de leerkracht kan hij/zij zelf de sociale ontwikkeling van het kind stimuleren. Een Centrum Voor Leerlingenbegeleiding (CLB) ondersteunt kinderen die problemen ervaren bij leren, studeren, sociale problemen... Op vraag van de school kan een kind dus begeleiding ontvangen van het CLB. Als leerkracht moet je hier dus weet van hebben.  Belangrijk is dus om leerkrachten goede informatie te geven over kindermishandeling. Zo is de toekomst voor deze mishandelde kinderen het beste.

 

Omdat leerkrachten bijna elke dag in contact komen met deze kinderen, is het belangrijk dat zij het kind goed observeren. Indien het kind terug klachten krijgt, kunnen de leerkrachten contact opnemen met de dokter, het nummer 1712... Het nummer 1712 is een gratis nummer waar men terecht kan met bijvoorbeeld een vermoeden van mishandeling. Tussen 9 en 17h is er steeds iemand te bereiken op dit nummer. 

 

Klik hier om verder te gaan naar verpleegkundige aandachtspunten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page